Podcast

Bonus: Listen to the podcast episodes

This podcast is about sharing short stories in Dutch. There are different topics.

Listening to podcasts can help you learn a language. Podcasts will improve your vocabulary, listening skills, pronunciation and fluency. Here, you will be able to read the full transcript of all episodes. Veel plezier! 🙂

What is the best way to listen to a podcast and get the most out of it to improve your Dutch language skills?

Step 1: Listen to the episode.

Step 2: Listen to it again.

Step 3: Listen to it again and read the transcript simultaneously.

Step 4: Translate the words that you don't know yet. You can also use the quizlet (flashcards) that we created for you.

Step 5: Listen to it again (best not to read this time).


Click here for the transcript and flashcards of this episode.


Click here for the transcript and flashcards of this episode.

Click here for the transcript and flashcards of this episode.

3. Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd?

(Practice new words with the flashcards)

Hee, hallo, welkom bij de podcast van AvaLingua. Dit is de derde podcast van AvaLingua en de titel van de podcast is: Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd?

Deze week heb ik iets nieuws geleerd. Ik heb leren breien. Nouja, of ik het echt heb geleerd is de vraag, maar ik heb een eerste les gehad en een goed begin gemaakt! Ik doe mee aan een workshop breien van The Mindful Cactus. Het is 1 keer per week en het zijn in totaal 4 lessen van 2 uur.

Waarom doe ik mee aan deze workshop? Afgelopen winter was er natuurlijk een lockdown en ik wilde graag iets anders leuks doen dan alleen maar werken (wat ik heel leuk vind, maar afwisseling is natuurlijk altijd goed!). Het leek me wel wat: in de winter onder een dekentje op de bank, bakje thee erbij en dan een warme sjaal breien. Ik gaf me op voor de workshop, maar helaas werd deze workshop geannuleerd vanwege Corona.

Nu iets minder dan een jaar later werd ik opnieuw benaderd door de organisator en dacht ik: waarom niet? Het leek me nog steeds een heerlijk idee. Dus nu heb ik de komende weken elke woensdagochtend breiles. Haha en nee, er zijn niet alleen maar oude vrouwen die komen. Het is juist heel hip!

Ik vond de eerste les echt heel moeilijk! Terwijl de docent en de andere cursist lekker aan het kletsen waren, moest ik mij heel erg focussen op de steken. Als ik iets wilde zeggen, kon ik daarna weer opnieuw beginnen. Vroeger heb ik wel ooit met mijn oma pantoffels gemaakt, maar ik geloof dat mijn oma breide en dat ik er vooral gezellig naast zat.

Waarom is het goed om nieuwe dingen te leren? Je kunt er dan elk moment mee bezig zijn en je hoeft je nooit meer te vervelen, je traint je hersenen en wordt creatiever. Het is ook mindful want je bent gefocust én met maar 1 ding tegelijkertijd bezig. Het geeft nieuwe energie. Er is een nieuw thema waar je over kunt praten en dat zorgt voor nieuwe gespreksstof. Als je steeds meer leert en je vooruitgang ziet dan is dat ook goed voor je zelfvertrouwen. Haha op dat punt ben ik met breien nog helemaal niet! 😉 Maar zo zie je maar hoeveel voordelen er zijn! Ik raad jullie zeker aan om ook een breiworkshop te volgen bij The Mindful Cactus.

In september heb ik ook iets anders geleerd. Ik heb toen voor het eerst gesupt. Dit was ook heel spannend, want het was op zee en er stond veel wind. Ik moest leren om mijn evenwicht te bewaren en niet in Engeland te eindigen. De wind stond namelijk de verkeerde kant op. Verder ging het best goed! Graag doe ik dit de volgende zomer vaker.

Ik vroeg deze week ook aan mijn cursisten of zij laatst iets nieuws hadden geleerd. Ze vertelden: een boekenplank ophangen, een groot evenement organiseren, een hoofdstuk schrijven voor een boek en natuurlijk Nederlands leren! Zo leuk om dit allemaal te horen.

Ik ben dan ook heel benieuwd: Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd en wat heb je geleerd?


2. Welke sport doe jij?

(Practice new words with the flashcards)

Hee, hallo, welkom bij de podcast van AvaLingua. Dit is de tweede podcast van AvaLingua en de titel van de podcast is: welke sport doe jij?

Ik sport nu 1 of 2 keer per week. Ik beachtennis. Beachtennis is een soort tennis maar dan op het strand, maar de bal kan niet stuiteren. Het net is hoog, zoals bij volleybal. Beachtennis is zwaar want je moet snel bewegen in het mulle zand. Ik vind het een hele leuke sport. Ik hou van het strand en de zee. Dus in de zomer is het de perfecte sport! Zeker als het een warme dag is en er een mooie zonsondergang is. Dat is echt geweldig!

In de winter trainen we binnen. Het is dan in een zaal met zand. Er is natuurlijk geen zee, maar er is wel een mooie tekening over de hele muur van de zaal met een zee en een strand. Hierdoor krijg ik toch het gevoel dat ik op een mooi strand ben in een heel warm land. 😉

Beachtennis is voor mij een nieuwe sport. Ik doe deze sport pas sinds een jaartje. In Nederland is de sport nog niet heel populair, maar ik kan het iedereen aanraden! Populaire sporten in Nederland zijn bijvoorbeeld voetbal, volleybal en hockey.

Vroeger deed ik twee sporten. Ik zwom en tenniste een paar keer per week. Toen ik een baby was, ging ik al veel naar het zwembad. Eigenlijk was het een zwemles voor baby’s samen met hun ouders. In Nederland is zwemles verplicht op de basisschool. Ik vond zwemmen heel leuk dus voor mij was dat geen probleem. Ik heb wedstrijdzwemmen en kunstzwemmen gedaan. Bij kunstzwemmen leerde ik allemaal grappige dingen in het water. Ik kon met mijn benen in de lucht mooie trucjes doen (haha nu kan ik dat niet meer zo goed).

Tennissen vond ik ook leuk om te doen, maar zwemmen was mijn favoriete sport!

Er zijn ook sporten die ik maar even heb gedaan zoals ballet, badminton, squash, hockey, surfen, volleybal, fitness en discospinning (in Bolivia was dat).

Ik heb heel vaak geprobeerd om te hardlopen. Ik heb het echt een paar jaar geprobeerd en zelfs een hardloopwedstrijd gedaan maar de conclusie is dat ik het gewoon echt niet leuk vind. Ik zou graag willen dat ik het leuk zou vinden, want je kan overal en op elk moment hardlopen.

Natuurlijk fiets ik heel veel! Maar voor mij is dat geen echte sport, want het is iets waar ik gewend aan ben en wat ik tijdens mijn dagelijkse routine doe. Vroeger moest ik een half uur heen en een half uur terug naar school fietsen.

Mijn familie is heel sportief. Ik ben het minst sportief van allemaal. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed hardlopen, tennissen, zwemmen en volleyballen.

Graag zou ik nu meer willen sporten, maar ik vind sporten in mijn eentje niet zo leuk. Ik hou van samen sporten want dat is gezellig!

En welke sport doe jij? Welke sport vind je niet leuk? Welke sport deed je vroeger? En sport je liever alleen of samen?


1. Heb jij een huisdier?

(Practice new words with the  flashcards)

Hee, hallo, welkom bij de podcast van AvaLingua. We hebben vandaag de allereerste podcast van AvaLingua en de titel van de podcast is: Heb jij een huisdier?

Ik heb geen huisdier, maar ik wil graag een hond. Ik hou van honden. Je kunt met een hond wandelen en spelen. Natuurlijk moet je ook goed voor de hond zorgen. Ik woon in een appartement op de eerste verdieping. Ik heb dus geen tuin. Helaas heb ik ook geen balkon. Een hond kan bij mij niet naar buiten. Daarom wil ik pas een hond als ik een huis met een tuin heb. Dan kan de hond lekker in de tuin spelen.

Vroeger hadden wij thuis een hele lieve hond: een golden retriever. Haar naam was Tara. Ze was echt de allerliefste hond van de hele wereld. Ze was wel erg ondeugend. Soms liep ze weg. Dan gingen mijn ouders haar zoeken. Ze kwam altijd weer terug. Ze keek dan heel schuldig en had haar staart dan tussen haar poten. We waren zo blij als ze weer terug was dat we het haar snel vergaven.

In mijn vrije tijd wandel ik veel. Ik mis dan een hond om mee te wandelen. Maar… er is een hele handige website die ik laatst heb ontdekt. De website brengt hondeneigenaren en hondenliefhebbers samen. Het is misschien een soort van tinder haha. Hondeneigenaren hebben een profiel en zoeken iemand die hun hond kan uitlaten. Mensen die graag een hond willen uitlaten maken ook een profiel aan en dan kan je honden zoeken die je graag wilt uitlaten. Je kunt dan berichtjes naar elkaar sturen en als het klikt van beide kanten (een match 😉 ) dan kan je elkaar en de hond ontmoeten. Een tijdje terug was Jack mijn grote liefde, een mooie ridgeback hond, en 1 keer per week ging ik met hem wandelen. Jammer genoeg was Jack niet altijd even lief voor mij en nu is onze liefde over.

Vrienden van mij hebben katten. Als mijn vrienden op vakantie zijn, pas ik op de katten. Ik slaap dan in het huis van mijn vrienden en verzorg de katten. Ik vind het gezelschap van de  katten heel leuk en ik vind het geweldig om eventjes in een ander huis te wonen. Ik hou van nieuwe plekken en afwisseling.

Een vriend van mij heeft de modernste apparaten om voor katten te zorgen. Er is een drinkfontein waardoor de katten altijd drinken hebben. Ook heeft hij een automatisch voerautomaat. De katten krijgen dan steeds vers eten. Via een app kun je aangeven hoe vaak en wanneer de katten nieuw eten moeten krijgen. Daarnaast is de kattenbak, waar de katten hun behoeftes doen, ook heel modern. De kattenbak wordt automatisch schoongemaakt. Voor deze katten zorgen, is dus heel makkelijk en niet zo veel werk. Natuurlijk knuffel ik heel veel met ze! Vroeger hield ik niet van katten en poezen, maar nu vind ik ze heel lief.

En jij? Heb jij een huisdier? Had je vroeger een huisdier?  Wil je later een huisdier? Pas je soms op de huisdieren van je vrienden?